Evaluarea pentru Impozitare. Impozitul pe Cladiri 2017

Emirra 15.01.2017

Evaluarea pentru Impozitare – Impozitul pe Cladiri 2017

Realizam rapoarte de evaluare pentru stabilirea valorii de impozitare conform noului cod fiscal.
Expert evaluator proprietati imobiliare – Dragoi Emilia-Maria, memmbru titular ANEVAR, specializarea EPI ( evaluator proprietati imobiliare), in baza Certificatului de absolvire nr. 7418/15.06.2009, legitimatie nr.12240/2016.

Conform noului Cod fiscal începând cu anul 2016, impozitul pe clădiri se stabilește în funcție de proprietar si destinația cladiriii: cladiri – Rezidentiale( de locuit), cladiri Nerezidentiale (utilizat ca sediu/punct de lucru) sau Mixte (o parte rezidential si o parte nerezidential).

Cotele de impozit sunt între 0,08%-0,2% pentru clădirile rezidențiale și între 0,2-1,3% pentru cele nerezidențiale.


Rapoartele de evaluare se efectuează conform Standarului GEV 500 – Determinarea Valorii impozabile a cladirilor - conţine informaţii necesare privind evaluarea pentru impozitare a clădirilor nerezidențiale deținute de persoanele fizice sau juridice, precum și a clădirilor rezidențiale deținute de persoanele juridice.

Nu există schimbări semnificative față de regulile care erau în vigoare la 31 mai 2016, dată la care s-a finalizat operațiunea de evaluare în anul 2016, cu completările de mai jos:


  • Perioada de realizare a rapoartelor de evaluare este 1 ianuarie – 31 martie 2017.
  • Persoanele juridice care și-au realizat ultima reevaluare având data evaluarii 31 decembrie 2013, pot sa evite creșterea cotei de impozitare la 5% prin realizarea evaluării pentru impozitare în primul trimestru al anului 2017
  • Evaluatorii autorizați au obligația să înregistreze rapoartele de evaluare în BIF, recipisa BIF fiind pusa la dispozitia beneficiarului de catre evaluator impreuna cu raportul de evaluare ce vor fi depuse la UAT in vederea stabilirii impozitului pe 2017.
  • Data evaluării este 31 decembrie 2016
  • Anexa 4 a GEV 500 a fost actualizată în 29 decembrie 2016 astfel încât în cazul clădirilor cu utilizare mixtă, se va evalua doar suprafața nerezidentială, numai în situația în care acesteia îi este alocat un număr cadastral distinct. În toate celelalte situații se va evalua întreaga suprafață a clădirii în ipoteza utilizării nerezidențiale.
  • În cazul unui apartament declarat cu utilizare mixtă se va evalua întotdeauna întregul apartament în ipoteza utilizării nerezidențiale. Este eronat ca evaluatorii să prezinte în rapoartele de evaluare doar valoarea impozabilă a suprafeței nerezidențiale.


Cum se calculează impozitul pentru clădirile cu destinație mixtă ale persoanelor fizice?


1. Dacă este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară activitate, atunci impozitul este rezidențial.

2. Dacă este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfășoară activitatea economică, iar suprafețele folosite în scop rezidențial și cele folosite în scop nerezidențial nu sunt evidențiate distinct, impozitul se calculează ca pentru:
-  clădiri nerezidențiale, dacă există cheltuieli cu utilitățile înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitate economică sau
-  clădiri rezidențiale, dacă nu există cheltuieli cu utilitățile înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitate economică.
Cheltuielile cu utilitățile sunt cheltuieli comune aferente imobilului, energia electrică, gaze naturale, termoficare, apă, canalizare.

În cazul unei clădiri cu
destinație mixtă, aflată în proprietatea persoanelor fizice, la adresa căreia este înregistrat un domiciliu fiscal, la care se desfășoară o activitate economică, când se cunosc suprafețele folosite în scop rezidențial și cele folosite în scop nerezidențial (de exemplu: în contractul de închiriere sau de comodat e prevăzut un spațiu pentru sediul persoanei juridice sau PFA), impozitul se calculează prin însumarea impozitului aferent suprafeței folosite în scop rezidențial cu impozitul aferent suprafeței folosite în scop nerezidențial, aşa cum stabileşte Codul fiscal, în vigoare de la 1 ianuarie.
Aşadar, în această situaţie, criteriul utilităţilor nu se aplică!

Pentru a putea realiza o evaluare pentru impozitare (conform GEV 500) avem nevoie de urmatoarele documente (copii):
- act de proprietate;
- releveu cadastral, plan de arhitectura sau schita constructiei;
- carte de identitate sau pasaport pentru contribuabili persoane fizice sau certificat de inregistrare la Registrul Comertului (CUI) pentru persoane juridice.
In cazul unei utilizari mixte a spatiului, in plus, avem nevoie de urmatoarele documente (copii):
- contract de inchiriere sau comodat;
- certificat de inregistrare la Registrul Comertului (CUI) al comodatarului.

In termen de maximum 24 ore de la primirea comenzii, vom efectua inspectia proprietatii, iar in termen de maximum 72 ore de la momentul inspectiei si primirea actelor necesare evaluarii, raportul de evaluare va fi predat clientului sau destinatarului raportului de evaluare.

Suplimentar, daca exista, se pot solicita urmatoarele documente (copii): - incheiere de intabulare; - extras de Carte Funciara; - autorizatie de construire; - proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor.

TARIFE
- apartamente in bloc / vila : 450 RON
- case / vile : 850 RON
- spatii comerciale / birouri : de la 700 RON
- hale / cladiri cu alte destinatie : se negociaza in functie de complexitatea lucrarii
- terenuri intravilane / extravilane : de la 500 RON

Observatie: Tarifele variaza in functie de complexitatea imobilelor si se aplica pentru fiecare proprietate in parte identificata cu numar cadastral distinct, fiind negociabile in functie de numarul de lucrari contractat. Pentru realizarea in regim de urgenta a rapoartelor se negociaza un tarif de urgenta.
Pentru proprietatile situate in afara Bacaului valoarea contractelor pentru intocmirea rapoartelor de evaluare se negociaza separat, tinandu-se cont atat de timpul necesar pentru inspectarea proprietatilor cat si de cheltuielile de deplasare.

Poti solicita un raport de evaluare direct la telefon: 0757.066.066 sau e-mail: evaluari@emirra.ro, sau completand formularul de mai jos:

Cum sa folosesti Instagram pentru a-ti construi propriul brand ANEVAR a primit Premiul pentru Excelenta in dezvoltarea profesiei de evaluator la Gala Clubului Profesionistilor in Imobiliare 2017